Meedoen aan HCM studies

Home > Meedoen aan HCM studies

Meedoen aan HCM studies

science lab

Hypertrofische cardiomyopathie (oftewel HCM) is een ziekte waarbij de hartspier is verdikt. De hartaandoening is meestal erfelijk bepaald door middel van genetische aanleg (50%).

Echter, niet iedereen met genetische aanleg krijgt HCM en het is nog niet bekend waarom dit zo is en of er mogelijke beschermende of uitlokkende factoren meespelen.

1. ENERGY Trial

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bij mensen met genetische aanleg om HCM te ontwikkelen, de hartspier minder efficiënt met energie omgaat. Met de ENERGY trial onderzoeken wij of het medicijn Trimetazidine de energie efficiëntie van de hartspier verbetert. Dit wordt gedaan in een dubbelblind onderzoek, dus met een placebo (een nepmiddel) als controle, waarbij zowel patiënt als arts niet weten welke behandeling er gegeven wordt.

2. FUSION Studie

FUSION-HCM studie is ontworpen om meer inzicht te krijgen in de stofwisseling van het hart van mensen met genetische aanleg voor HCM in verschillende fasen van de ziekte. De stofwisseling van het hart wordt gemeten met een PET/CT-scan, ook wordt er een MRI en een echo van het hart gemaakt. Het onderzoek wordt gedaan bij mensen die bewezen drager zijn van een mutatie in het MYBPC3 of MYH7 gen, zowel mensen zonder klachten als mensen met geringe of vergevorderde HCM.

Dergelijk onderzoek is alleen mogelijk met de medewerking van vrijwillige patiënten met of zonder klachten van HCM. Graag vragen wij uw hulp om…


• Lees deze blog verder op de website van de Stichting Cardiomyopathie Onderzoek Nederland.